Keše ZO ČSOP Vlašim

Vlašimští ochránci přírody publikovali dvě série keší věnovaných přírodním památkách a zajímavostem. Starší Lesní poklady a druhá je věnovaná geologickým lokalitám Geoparku Kraj blanických rytířů (začínají zkratkou GeoKBR).
Osobně považuji tento počin za chvályhodný a velmi užitečný. Je to skvělý způsob, jak s předmětem ochrany přírody seznámit nezanedbatelnou část populace.
Obě vás shodně dovedou na zajímavá místa. Pro Lesní poklady je typický podrobný a velmi fundovaný listing. Jak všichni víme, dlouhý popis většina kačerů nečte, alespoň ne celý a je to škoda. Pochopíte tak, s čím vás autor chce seznámit a proč vás do lesa vytáhl.
GeoKBR jsou naopak stručné, přitom výstižné a zajímavé. Nechybí tu ani doporučení na další turisticky zajímavá místa v okolí. Navštívíte s nimi lomy, pískovny i skály. Jsou to téměř vždy krásná, tichá místa, bez mudlů a se zachovalou přírodou.

Nejatraktivnější jsou určitě lomy a jejich okolí. Pohled do funkčního Lomu Bernartice od GeoKBR 4 – Dolnokralovicke hadce (GC4R9PV) je úchvatný. Lom Bernartice
Podobné tématice je věnovaná i keš stejného autora Lesni poklady #3 Hadcove bory (GC38KM6). Tato kes je umístěna na zvláštním místě – hadcový bor je tu protnutý zbytky stavby původně plánované trasy dálnice D1. Povšimnete si, že vedle současné silnice z Bernartic do Borovska je vytvořen ještě pokračující násep – toto měl být druhý pruh nedokončené dálnice. I blízký propustek pod silnicí má dvojnásobnou šířku.
Mimořádně zajímavá je GeoKBR 9 – Naucna stezka Roudny (GC4R9RW). Keš vás zavede na opuštěný zlatodůl Roudný, který býval nejvýznamnějším zlatodolem v Rakousku-Uhersku. Je tu skvěle zpracovaná naučná stezka a vykopat si můžete ne snad zlato, ale tyglík ve kterém se zlato tavilo.
Lesni poklady #5 V olsich (GC38P52).
Sem se vydejte v samém začátku jara, nic nevadí, že místy ještě leží sníh. Odměnou vám budou kvetoucí bledule jarní podél potoka. A nechte si dost času na to, abyste si jejich krásy užili. Brát si je domů nesmíte!
Lesni poklady #6 Jehliste (GC38QF8).
Nabízí pro změnu výhled na ski areál Monínec. Na lyžích asi neuspějete, ale i v létě je tu krásně. Dokonce bývá v provozu i lanovka, takže ušetříte nohy. Pro turistiku i geocaching je to mimořádně zajímavé místo. Poštovna ze Sněžky, skanzen OUNZ. Určitě budete nadšeni.
Všechny keše nebudu jmenovat, projděte si je sami.